Skip to content

Petua Memilih Tempat Yang Perlu Diketahui oleh Pasangan dengan Reka Teemor!

March 4, 2024

Epic Venue Hacks Every Couple Needs to Know with Reka Teemor! - akad nikah

Memilih tempat yang ideal untuk perkahwinan Melayu, termasuklah untuk majlis akad nikah adalah tentang memilih ruang yang memenuhi impian serta keperluan anda. Reka Teemor membincangkan perkara ini dalam kursus komprehensif “Rancang Perkahwinan Impian Anda” di diri.my. Panduan ini bukan hanya tentang memilih lokasi; ianya tentang mencipta pengalaman bersantap yang menyerlahkan intipati budaya dan tradisi Melayu. 

Empat Jenis Tempat, dari Akad Nikah ke Resepsi: 

Reka Teemor mengklasifikasikan tempat perkahwinan kepada empat kategori, dengan keunikan tersendiri yang sesuai untuk perkahwinan Melayu yang sukar dilupakan: 

  1. Rumah Kediaman: Ideal untuk majlis akad nikah yang personal, mengadakan perkahwinan di rumah memberikan sentuhan peribadi dan mengurangkan perbelanjaan. Namun, ia memerlukan perancangan rapi untuk ruang dan sewaan. 
  2. Dewan Komuniti atau Dewan Serbaguna: Tempat ini menawarkan kepelbagaian dengan kos efisien namun ia memerlukan usaha menghias yang kreatif mengikut tema perkahwinan anda. 
  3. Hotel: Dengan pakej servis penuh yang merangkumi semua dari katering ke tempat tinggal, hotel menyediakan penyelesaian mudah untuk pasangan. Namun, ianya lebih mahal dan pilihan menu  yang diperibadikan adalah lebih terhad. 
  4. Pusat Konvensyen: Lebih sesuai untuk sambutan secara besar-besaran, tempat ini boleh menampung jumlah tetamu yang ramai namun ia kurang personal berbanding majlis yang lebih kecil. 

Pertimbangan Penting untuk Pemilihan Tempat:

Bajet: Pelan kewangan anda mempengaruhi pemilihan tempat anda. Reka Teemor mengutamakan pemilihan tempat yang sesuai dengan bajet anda disamping memenuhi aspirasi perkahwinan anda. Ketahui lebih lanjut tentang bajet perkahwinan di sini.

Keselesaan dan Kemudahan untuk Tetamu: Pastikan tempat itu selesa dan mudah diakses oleh semua tetamu, utamakan kemudahan seperti ruang parkir dan tempat tinggal. 

Kesesuaian Tema dan Dekor: Tempat itu perlulah sesuai dengan tema perkahwinan anda, sama ada ianya perkahwinan Melayu tradisional atau olahan moden bagi elemen kebudayaan. 

Logistik yang Praktikal: Dari dekorasi ke katering, tempat itu perlulah memenuhi semua keperluan logistik untuk memastikan majlis yang lancar. 

Cara Reka Teemor: 

Melalui kursus “Rancang Perkahwinan Impian Anda” di diri.my, Reka Teemor menggalakkan pasangan pengantin untuk menilai tempat-tempat majlis. Dan jangan melupakan mengambil kira kepentingan ruang, servis dan batasan yang ada. Pendekatan mereka menyerlahkan fleksibiliti dan kreativiti dengan menyesuaikan tempat dengan visi anda, memastikan majlis akad nikah dan resepsi yang menakjubkan.

Learn From the Best

All

Business

Design & Style

Home & Lifestyle

Mindset

Science & Tech

Wellness